Luchtgordijn of raamgordijn: passieve airco
Een luchtgordijn of raamgordijn is geen systeem dat de aanwezige lucht effectief afkoelt maar eerder de gekoelde lucht niet laat ontsnappen. Lees hoe dit werkt en wat de beste keuze luchtgordijn is.
Hoe werkt een luchtgordijn
Plaatsen waar ruimtes in elkaar vloeien gaat er veel koeling verloren. Zelfs als er een deur, schuifdeur, raam of draaideur aanwezig is, is er een luchtstroom van warme lucht naar koude lucht toe. Bij verwarming gaat de verwarmde lucht naar buiten maar bij een gekoelde ruimte ( kantoor, woning, ... ) gaat de gekoelde lucht door een airco naar buiten verloren.
Niet alleen veroorzaakt dit een opwarming van de warmte en dus hoger verbruik van de airco, het veroorzaakt ook een irritante luchtstroom in de ruimte. Deze stroom kan mensen met verminderde weerstand ziek maken. Ziektes zoals het griepvirus worden dan sneller verspreidt.
Een luchtgordijn maakt een thermozone tussen de luchtlagen zodat de buitenlucht buiten blijft en binnenlucht binnen blijft. Deze thermozone bestaat uit een stromende luchtlaag waar de andere luchtlagen tegen botsen maar niet doordringen. Personen en voorwerpen ondervinden natuurlijk geen problemen als ze door deze luchtlaag te wandelen.
Belangrijk bij een kwalitatief luchtgordijn is:
-
energieverbruik laag houden;
- een correcte luchtsnelheid hebben voor de thermozone;
- een correcte temperatuur van de thermozone onderhouden;
Om het luchtgordijn te laten werken kan je kiezen tussen elektriciteit, centrale verwarming of een warmtepomp. Een luchtgordijn met elektrische voeding is eenvoudig te installeren ( vergt enkel een stopcontact ) maar verbruikt ook de meeste energie.
TIP: vraag of het luchtgordijn geen verzwaring vergt van je elektriciteitskast.
Verschillende soorten luchtgordijnen
We vinden twee grote soorten luchtgordijnen op de markt. Het eerste luchtgordijn is het goedkoopste en werkt enkel met een aan- en uitknop. Zodra het luchtgordijn aanstaat, geeft deze een constante thermozone. De tweede optie zijn luchtgordijnen die elektronisch gestuurd worden. Ze werken dan via:
-
sensoren; (deur open, personen die passeren, ….)
- enkel als de temperaturen verschillen van elkaar; ( voorbeeld zomer of winter of met vooraf ingestelde graden ) wordt het gordijn ingeschakeld
- met een interne klok; (enkel tussen de kantooruren, werkuren, … )
Elk soort luchtgordijn vind je in verschillende afmetingen. Sommige luchtgordijnen werken tot een hoogte van 5 meter.
TIP: Heb je een brede ingang dan kan je ofwel één groot luchtgordijn kopen of meerdere naast elkaar opstellen.
Is het kiezen tussen een airco en een luchtgordijn of kan je een luchtgordijn combineren met airco?
Met een luchtgordijn kan je de woning, kantoor of bedrijf perfect koel houden tijdens warme zomerdagen maar eens de warmte langzaam binnendringt ( opwarming door zonneschijn, afgifte warmte van personen, … ) is een luchtgordijn meestal niet afdoende meer. Als je op dat moment een airco inschakelt zal de woning of kantoorruimte snel koel zijn. Ook zal de gekoelde lucht langer aanwezig blijven in de ruimte.
Heb je nog geen airco geïnstalleerd? Kijk dan na of de combinatie van een warmtepomp met luchtgordijn niet de beste keuze is voor jou. De installatie is snel en er is geen krachtstroom nodig. Wel zal er een buitenunit aanwezig zijn (zoals bij veel airco of warmtepompen).
Met een luchtgordijn bespaar je veel energie en spaar je geld uit
Zowel bij het verwarmen van de woning als het koelen van de woning gaat er veel energie verloren om de woning op temperatuur te brengen. Ook het behouden van deze temperatuur vergt een heleboel energie. Met een luchtgordijn zal de binnentemperatuur sneller op de gewenste hoogte zijn en zal deze temperatuur makkelijker aangehouden kunnen worden. De energie die je bespaart moet je natuurlijk niet betalen en zo win je al snel de aankoop van je luchtgordijn terug.
Hoeveel kost een luchtgordijn?
Er zijn luchtgordijnen te koop vanaf €500 voor kleine doorgangen of ingangen die beperkt gebruikt worden. Is er een intensief gebruik van de doorgang dan is een goede werking van je luchtgordijn belangrijk. Deze luchtgordijnen hebben een prijs van €1.000 euro of meer. De prijs van een luchtgordijn is afhankelijk van:
-
hoogte dat overwonnen moet worden; ( de luchtstroom of thermozone moet naar beneden geblazen worden )
- breedte van het luchtgordijn of raamgordijn;
- sturing van het luchtgordijn; ( enkel aan/uit of meerdere functies )
- aanwezigheid van sensoren; ( temperatuur, beweging, deur open, … )
Airco plaatsen?
Vergelijk hier de
prijzen via één offerte-aanvraag.
Start uw offerte