Airco installeren
België staat niet gekend om de vele hete zomers maar door de klimaatverandering hebben we wel veel meer lange periodes van extreme warmte. Deze warmte voelt meestal onaangenaam aan omwille van de luchtvochtigheid (drukkende warmte). Tijd om een airco te installeren dus. Maar hoe doe je dit en waar let je op?
Welke airco installeer je best?
Vooraleer je begint met onnodig breek- en kapwerk moet je eerst weten welke soort airco-installatie geschikt is voor jouw project. Wens je een volledige woning te koelen of enkel een kantoorruimte? Of eerder een volledig magazijn? Pas als je weet welke airco je nodig hebt, kan je nadenken over de installatie van je airco.
Voor de installatie heb je de mogelijkheid tussen drie grote soorten airco-systemen.
Daarnaast heb je ook nog het buitenbeentje: VRF airco . Dit soort airco is vooral geschikt voor grote bedrijven, kleine bedrijven ( KMO’s ) of privépersonen die een volledig klimantiseringssysteem wensen. De installatie van VRF airco is werk voor specialisten met kennis van zaken. Een VRF kan meerdere buitenunits schakelen en tot wel 10.000 binnenunits koppelen.
Ben je niet zeker welke airco het meest geschikt is? Lees dan ons artikel: "
Welke airco kopen".
Een vaste airco zelf installeren?
Op zich kan je zelf vaste airco installeren. Het vergt niet veel breekwerk en de units zelf zijn niet zwaar om te heffen. Probleem is echter het werkmateriaal. Je hebt niet alles in huis om de installatie zelf te doen. We denken hier vooral aan:
-
werkmateriaal om gaten te boren in de muur;
- afwerkmiddelen om de gaten goed te dichten;
- verschillende kabels en goten;
- materiaal om leidingen, kabels en andere in te korten;
- ladder of stelling om veilig op hoogte te werken;
- kennis om isolatie en koudebruggen te vermijden;
- ...
Je leest het al: de installatie van een vaste airconditioning laat je het best over aan een ervaren installateur. Bovendien geniet je van garantie bij eventuele gebreken.
Mobiele airco installeren
Een mobiele airco is een tijdelijke oplossing en vergt geen specifieke installatie. Wel dien je de afvoerleiding zo goed mogelijk te plaatsen. Gebruik je de mobiele airco sporadisch op verschillende plaatsen, dan kan je de afvoer door een raamopening plaatsen of als je de airco op zolder gebruikt, kan je de afvoer door een dakvenster steken. Let wel dat je alles zo dicht mogelijk maakt, wat niet eenvoudig is.
Gebruik je de mobiele airco steeds op dezelfde plaats en voor verschillende weken per jaar dan raden we aan om een speciale luchtafvoer in de muur te maken . Zo is er veel minder verlies van energie of koude lucht dan wanneer je de afvoer door een raam laat bengelen.
Split-airco installeren: buitenunit en binnenunit zijn direct verbonden
Bij een splitairco waar slechts één buitenunit verbonden wordt met één binnenunit worden geen leidingen gebruikt maar worden de beide units direct met elkaar verbonden. Elk aan een kant van de muur. Bij deze installatie is het dus enkel nodig om een gat te maken in de muur dat voldoende groot is om de units te verbinden. Zowel de gekoelde als warme lucht worden via een verbindingsstuk door dit gat geleidt. Voor de elektrische aansluiting dient enkel binnen een stopcontact voorzien te worden.
TIP: ook een mobiele airco met buitenunit valt onder deze installatie.
Vaste airco installeren met meerdere binnenunits
Bij de plaatsing van vaste airconditioning met meerdere binnenunits wordt de installatie opgedeeld in drie grote stukken:
-
de plaatsing van de buitenunit;
- leggen van de leidingen;
- plaatsing van de verschillende binnenunits;
De plaatsing van een vaste airco met meerdere binnenunits neemt wel wat tijd in beslag en zal grotendeels afhangen van het aantal binnenunits dat er dienen geplaatst te worden. Ook het soort binnenunit dat gekozen wordt zal effect hebben op de installatie. Zo zal vloerairconditioning ( vloerconsole ) of wandairconditioning ( wandunit ) sneller geplaatst zijn dan plafondairconditioning ( plafondunit ) of cassette-airco.
Als je de leidingen wenst te verbergen zal de installatie het langst duren en het meest kosten. Probeer zo veel mogelijk de leidingen te laten lopen op plaatsen waar geen breekwerk nodig is of waar ze niet gekneld worden zoals valse wanden, verlaagde plafonds, op de buitenmuur, zoldervloer, ...
Airco plaatsen?
Vergelijk hier de
prijzen via één offerte-aanvraag.
Start uw offerte