Onderhoud airconditioning
Zoals elk toestel in je woning of bedrijf dient ook een airco af en toe onderworpen te worden aan een onderhoud. Zo zorg je niet alleen voor een optimale werking van de airconditioning maar ook dat de binnenlucht gezond blijft.
Waarom een airco van onderhoud voorzien?
Verstopte filters
Een airco werkt met luchtstromen en deze brengen van alles mee uit de buitenlucht zoals stof, kleine zandkorrels maar ook bacteriën en kleine insecten vinden hun weg naar binnen via de airco. Daarom hebben alle vaste airco's filters voorzien. Deze houden alle ongewenste vervuiling tegen. Deze filters gaan op termijn langzaam dichtslibben waardoor de werking verminderd. De luchtstroom vertraagt en slechte filters houden het stof en de bacteriën niet meer tegen. Een verminderde luchtstroom betekent ook een verminderde werking en dus direct ook een slechtere koeling. Het rendement van je airco hangt grotendeels af van een vlotte luchtstroom.
Onvoldoende koelmiddel
Ook worden gasvormige stoffen gebruikt zoals koelmiddel. Deze dienen eventueel aangevuld of vervangen te worden. Andere onderdelen werken vacuüm of met perslucht en ook deze onderdelen met nagezien worden en eventueel op niveau gebracht worden.
Verstoppingen & lekkages
Na verloop van tijd kunnen ook knellingen, opstoppingen of lekken ontstaan. Denk maar aan een verstopte afvoer waardoor de airco lekt. Deze zijn niet direct zichtbaar maar zorgen voor een slechte werking van de airco. Tijdens een controle bij het onderhoud komen deze gebreken zeker aan het licht.
Is onderhoud van airconditioning verplicht?
Als je airco veel koelmiddel bevat ( +3 kg ), is een regelmatig onderhoud verplicht. Deze onderhoudsbeurten worden bijgehouden in een onderhoudsboekje en genoteerd op de buitenunit. Bij eventuele controles of voor verzekeringen zijn deze controles héél belangrijk. Als er geen verplicht onderhoud is voor je airco laat je best de installatie om de twee jaar grondig nakijken tijdens een onderhoud.
Hoeveelheid koelmiddel |
Periodiek onderhoud |
+ 3 kg koelmiddel |
1x per jaar |
+ 30 kg koelmiddel |
3x per jaar |
+ 300 kg koelmiddel |
4x per jaar |
Tip: Heb je een airco of warmtepomp met meer dan 3 kg koelmiddel dan ben je wettelijk verplicht je airco jaarlijks te laten onderhouden.
Wat omvat een airco onderhoud?
Bij een onderhoud van een airco heb je een basiscontrole en ook een grote controle. Bij deze eerste worden alle onderdelen nagekeken en waar nodig aangevuld of vervangen. Bij een groot onderhoud worden onderdelen sowieso vervangen zoals koelvloeistof en filters.
Onderhoud van airconditioning omvat:
-
nakijken of vervangen van filters;
- nakijken of vervangen van koelvloeistof;
- nakijken compressor;
- controle en vrijmaken ventilatoren;
- ...
Onderhoudscontract voor je airco of niet?
Een onderhoudscontract nemen om je aircosysteem te controleren is handig wanneer je veel binnenunits hebt, een airco met veel koelmiddel of een airco met groot koelvermogen. Onderhoud dat valt onder het onderhoudscontract zijn een pak goedkoper dan een los onderhoud voor je airco aanvragen.
Hoeveel kost een onderhoud van een vaste airco?
De prijs van een onderhoud voor je airco hangt of van enkele factoren:
-
verplaatsingskosten;
- wel of geen onderhoudscontract;
- aantal onderdelen dat vervangen moeten worden; (koelmiddel, filters, … )
- aantal binnenunits en buitenunits;
- merk van de airconditioning;
- ...
Tip: doorgaans mag je rekenen op een kost van +/- €150 per onderhoudsbeurt. Prijzen kunnen afwijken, vraag steeds een offerte op maat aan.
Airconditioning zelf onderhouden of niet?
Filters reinigen van je airco is niet zo moeilijk en dit kan je perfect zelf doen. Als je dit elk seizoen doet (4x per jaar) dan ben je zeker dat de airco en dus ook de ventilatie het ganse jaar door optimaal werkt. Op deze manier vermijdt je dus dat vervuiling zich vastkoekt aan de filters. De kans is dan groter dat ze gereinigd kunnen worden en niet direct vervangen moeten worden.
Periodieke energetische keuring
Airconditioningsystemen met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW, die gebruikt worden voor comfortkoeling moeten regelmatig energetisch gekeurd worden door een erkende airco-energiedeskundige. Zo zijn de airco's optimaal afgesteld voor een zo minimaal mogelijk energieverbruik, rekening houdende met de koelingsbehoefte van het gebouw. Alleen airconditioningsystemen voor comfortkoeling vallen onder de keuringsverplichting. Het gaat om de koeling van lokalen, bureaus, of voor het comfort van de mensen die er wonen of werken. Sinds 2 januari 2016 mag de keuring enkel nog gebeuren door een erkende airco-energiedeskundige.
Airco onderhoud nodig?
Vergelijk hier de
prijzen via één offerte-aanvraag.
Start uw offerte